SQL Server 2008 Raporlama Hizmetleri
SQL Server Microsoft’un 2000 SP3 ve üstü sürümlerle birlikte raporlar üretmek için kullanılır. Daha iyi verim alabilmek için 2005 ve üstünü kurmanızı öneririm. SQL Server Raporlama Hizmetleri Microsoft’un SOA (SERVICE ORIENTED ARCHITECTURE) verdiği önemin bir sonucu olarak değerlendirebiliriz. Bununla birlikte ister .Net isterseniz de JAVA uygulamalarından raporlara ulaşıp kullanabilirsiniz.
Önemli Hatırlatma! Unutulmamalıdır ki raporlama hizmetini kullanabilmemiz için sistem gereksinimin en az SQL Server 2000 olması gerekiyor. Haliyle bu da sunucu bazlı olarak yine bu platforma bağlı kılıyor.
MS Raporlama ile liste,tablo,grafik ve matris şeklinde raporlar üretebiliyor. Bunları XML,CSV,PDF,MHTML,XLS,TIF,DOC formatlarında çıktılar alabiliriz.

Unutmadan MS Raporlama Hizmeti ücretsizdir tabii lisanslı bir MS SQL veritabanına sahipseni.
Raporlamaya başlamak için;

SQL Server altındaki “SQL Server Business Intelligence Development Studio” aracını açmalıyız.

İlk projemize isim verdik,kaydettik.

Solution Explorer ekranına Projede gerkli olan Data Source, Data Set ve Raporlar bulunuyor.
Shared Data Sources Projede veritabanına bağlanırken kullanacağımız ve bütün raporlardan erişebilmemiz için 1 defa tanımladığımız veri yoludur.
Shared DataSet Projede bütün raporlardan erişip kullanabileceğimiz veri tablolarıdır.
Reports Oluşturduğumuz bütün raporlar buradadır.

Veri tabanı sunucusu ve veritabanı adı belirlenir yani Data Source oluşturulur.

Yeni bir rapor oluşturabilmek için Reports klasörü üzerine sağ tıklayıp Add New Report’a tıklayınız. Eğer Önceden oluşturduğumuz Data Source’u kullanmak istiyorsak Shared Data Soruce seçilir. İsterseniz de her rapor için ayrı bir Data Soruce ekleyebilirsiniz.

Data Set’in içerisine koyacağımız verileri Query ekranında belirtiriz. Query Builder ile daha hızlı ve kolay şekilde de tablo,view lerden veriler çağrılabilir. Ben bu örnekte vw_GemiListesi view’ından birkaç kolon belirledim.

Örnekteki veriler Tabu raporunu uygun olduğundan Tabu seçilir. Matrix rapor ise kolonların dinamik olduğu bir rapordu. Bununla ilgili örneği ilerleyen zamanlarda ekleyeceğim.

Sol taraftaki kolonları Grup veya Detay olarak sağ tarafa ekleyebiliriz. Grup seçilen kolon aynı verileri bir araya getirir.

Yukarıdaki ekranda ise alt toplamların eklenmesi veya rapora dril down denilen yukarı aşağı açılıp kapanılmasını sağlayan yapı tanımlanabilir. Not bu özelik sadece Grup eklenen raporlarda aktif olur.

Yukarıdaki pencerede ise rapora görsel bir sitil verilir.

Şu ana kadar yapılan bütün işlemlerimizi özel olarak görür ve Finish diyerek raporu tamamlamış oluruz…

Yukarıdaki ekranda raporun Dizayn bölümünü görüyoruz

Yukarıdaki ekranda raporun son kullanıcı’nın gördüğünü yani raporun son halini görüyoruz.