SQL Server 2008'de gelen özellikleri yeterince kullanıyor musunuz?
Configuration Servers: Fazla sayıda SQL Serverı yönetmesi gerekenlerin seveceği bir özellik. Bu konuda Microsoft yatırım yapmaya devam etti ve SQL Server 2008 R2 ile birlikte Utility Control Point kavramını getirdi. Birden fazla sunucuda aynı sorguları çalıştırma ya da birden fazla sunucudaki SQL Server kurulumlarının performanslarını bir ekrandan hızlıca takip etme ihtiyaçlarınız varsa Configuration Server ve Utility Control Point imkanlarını inceleyin.
Policy-Based Management: Developerlar viewlerde hep aynı öneki kullanmaları gerektiğini bildikleri halde bunu sık sık unutuyorlar mı? Artık unutmayacaklar. Tabii bu önek olmadan view create etmelerine engele olacak Policy'i uygulamaya alırsanız. Uygulayabileceğiniz onlarca, belki yüzlerce policy'den sadece birisi bu. Neler yapılabileceğiyle ilgili bir fikir edinmek için Policy'i import etmeyi deneyin. İlk denemenizde karşınızda Microsoft'un best practise önerileriyle ilgili kısayolla karşılaşacaksınız. Bir incelemekte fayda var.
Resource Governor: SQL Serverı paylaşan çeşitli kullanıcı istek gruplarının birbirlerinin performanslarını etkilediği durumlar için birebir. Hangi grubun ne kadar kaynak kullanabileceğini sınırlayabiliyorsunuz. Daha iyi bir trafik yönetimi sağlayacaktır. Diyelim bir OLTP sunucusunda uzun süren bir rapor çalıştırmak zorundasınız, ama kaynak tüketimini CPU'nun belirli bir yüzdesi gibi bir şekilde kısıtlamak istiyorsunuz... Resource Governor sizin için bunu yapabilir.
Data Collector: SQL server performansını ve sorunlarını artık bir veri ambarı yaklaşımı ile incelemek mümkün. Dynamic Management nesneleriyle mesela sistemde yüklü sorguların yüklerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz ama memory'den düşmüş sorguları göremezsiniz. Ya da servis yakınlarda yeniden başlatıldıysa yeniden başlatma öncesindeki bilgilere ulaşamazsınız. Oysa data collector kullanarak bu bilgileri veri ambarına yükleyebilir ve sonradan da inceleyebilirsiniz.
Plan Freezing: Bellekte yüklü planları daha detaylı yönetmeye imkan tanıyacak.
Transparent Data Encryption: Uygulamalarınızda hiç değişiklik yapmadan sadece veritabanı konfigürasyonu ile diskte verilerinizin şifreli olarak bulunmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle SQL Server'ın kurulu olduğu makinedeki local adminler ya da domain adminlerin veriye erişimiyle ilgili kısıtlama getirme yönünde bir denetim sorumluluğunuz varsa, TDE'yi düşünün. Bu tür adminlere SQL'de doğrudan izin vermemiş olsanız bile, servisi kapatabilir, veri ve log dosyalarını kopyalayıp yetkili oldukları bir SQL Server'da restore edebilirler. TDE kullanmanız durumunda veri dosyaları diskte şifreli olarak saklanacaktır. Şifrelemekte kullanılan sertifika veri ya da log dosyalarının içinde olmadığı için dosyalar kopyalansa bile verinin şifreli olması sayesinde erişim kısıtlanmış olacaktır.
Auditing All Actions: Veritabanında neler oluyor… Daha iyi inceleme imkanı… Özellikle uzak bir network lokasyonuna SQL Server hesabına sadece append hakkı verilmiş olarak log tutabilmek sayesinde admin'in de izini bırakmadan ya da silerek iş yapması imkanının önüne geçilebilir.
FILESTREAM Data Type: Büyük dosyalarınızı dosya sisteminde tuttuğunuz halde üzerlerinde yapılan işlemlere transactional olma özelliği kazandırabilirsiniz.
Spatial Data: Uzam dataları tutan uygulamaları desteklemek için birebir. Hem coğrafi konum, hem de şekil bilgileri için… Özellikle SQL Server 2008 R2'de Reporting Services'a harita raporu desteği gelmiş olmasıyla birlikte daha da anlamlı...
Hot Add CPU: Daha iyi high availability desteği...
Change Data Capture: Triggerlara gerek olmadan sadece birkaç prosedür çalıştırarak istediğiniz tabloları takibe alabileceksiniz. Belirli bir tarih aralığında değişen satırlar hangileri? Hangi işlem yapılmış? Hangi kolonlar etkilenmiş? Hepsinin cevabını bulmak mümkün. Özellikle delete edilmiş satırları takip altında tutabilmek için faydalı.
MERGE statement: Kayıt varsa UPDATE, kayıt yoksa INSERT. Hatta sadece kaynakla hedef arasında anahtar kolon üzerinden değil diğer kolonlardan da koşul yazma ve buna göre mesela hedeften DELETE de yapabilme imkanı.
Report Builder: Teknik olmayan ama rapor geliştirme sorumluluğu olan insanlar bu stand-alone windows uygulaması ile Business Intelligence Development Studio kullanmadan rapor geliştirebilirler. SQL Server 2008 R2 ile Report Builder'ın 3.0 sürümü de çıktı. Üstelik artık Türkçe desteği de var.
Analysis Services Wizards: Bunları zaten proje geliştirirken zorunlu olarak yeni halleriyle kullanıyorsunuz.
Bir de tabii compression imkanlarını unutmamak gerekli. Yedek sıkıştırma ile, yedek dosyalarınız yüzde 80'lere varan oranlarda daha küçük, üstelik yedek alma süresi de daha kısa. Büyük ve özellikle tarihçe tutan tablolarda kullanabileceğiniz Row level ya da Page level sıkıştırma ile de tabloların kendilerinin büyüklüklerini düşürmek mümkün. Burada da içeriğe bağlı olarak yüzde ellileri geçen sıkıştırmalar yapabilmek mümkün.
Umarım sadece bir nostalji yazısı olmuştur. Ama öyle olmadıysa, bu özelliklerden size yarayabilecekler üzerinde biraz arge yapmanın zamanı gelmiş de geçiyor demektir.